Coon Rapids Fire Station

Process
Pullback

The City of Coon Rapids sought our expertise when the opportunity arose to move the volunteer fire department from an antiquated two-story downtown fire hall to a centralized 21st-century emergency responder station. The city needed the new station to provide faster response times, visibly connect to the community + exhibit the public safety services provided by committed volunteers. We assisted with site selection + directed building orientation to ensure optimum effectiveness, then worked within the budget to provide clarity of purpose to the design.

Momentum

The site layout allows responders to quickly park + get to their gear without crossing the paths of trucks. Metal exterior cladding, roof + columns provided a contemporary looking, cost-effective way to enclose the maximum amount of space. The multi-colored metal wall panels clearly differentiate the windowed public entry + offices (red + white) from the fire crew entrance + 5 apparatus garage bays (gray + white).

Impact

The building sits proudly atop a hill visible from Highway 5 on the west side of Coon Rapids. By day, the bold patterning + substantial strength of the structure are visible from the surrounding area. By night, the well-lit windowed public entry stands as a welcoming beacon. The City of Coon Rapids has showed its pride in its new fire station from the start, even inviting the public to come in for a look around before the department moved in.